< terug naar overzicht

Grote boom met veel bladeren deels in het zonlicht, als symbool bij artikel over 10 tips om je beter te voelen.

10 tips om je beter te voelen

Wanneer je niet goed in je vel zit, dan beïnvloedt dit je hele dag. Het heeft invloed op wat je doet, hoe je dit ervaart en hoe je hierop reageert. Het heeft allemaal invloed op elkaar. Sommige mensen ervaren dit slechts af en toe, terwijl anderen hier regelmatig of zelfs voortdurend mee te maken hebben. Het is mogelijk om jezelf dusdanig te beïnvloeden dat je je beter gaat voelen. Welke combinatie van tips de meest positieve invloed op jou heeft, is persoonlijk en een kwestie van uitproberen. Je persoonlijke combinatie kennen en de keuze hebben deze in te kunnen zetten, is goud waard.

  1. Ademhalen

Je ademhaling heeft direct invloed op je gemoedstoestand, waar we ook zijn en wat we ook doen. Stel je maar eens voor hoe je ademhaalt wanneer je stress ervaart. De ademhaling is meestal hoger in de borst, meer gejaagd en oppervlakkig. Dit is een automatische respons van ons lichaam op stress. Een rustige en diepe buikademhaling heeft daarentegen een ontspannend effect. Door te ademen via de buik, te pauzeren tussen iedere ademhaling en door de uitademing langer te maken dan de inademing, breng je rust in je lichaam. Je hartslag verlaagt, je bloeddruk daalt en je gaat je beter voelen.

     2. Bewegen

Bewegen stimuleert de doorbloeding van de hersenen, waardoor je beter kunt nadenken. Tijdens het bewegen maak je onder andere endorfine aan, wat een goed gevoel geeft en stress verlagend werkt. Endorfine wordt ook wel het snelst werkende anti-stress hormoon genoemd. Het kan binnen een minuut een stressreactie stilleggen. Bewegen kan ook helpen om stresshormonen af te voeren, waardoor je sneller herstelt. Alle vormen van bewegen van huishoudelijke karweitjes, wandelen, seks tot sporten, hebben een positieve invloed. Vindt een vorm die bij jou past. Vermijd echter intensief sporten, omdat dit juist stresshormonen kan verhogen. Bewegen helpt!

     3. Muziek

Muziek heeft invloed op onze emoties; het verzacht of versterkt deze. Je kunt muziek inzetten om positieve emoties te versterken of op te roepen, waardoor je je beter gaat voelen. Het kan herinneringen oproepen, de bloeddruk verlagen en zelfs fysieke pijn verzachten. Muziek zorgt ervoor dat de aanmaak van stresshormonen wordt geremd en allerlei gebieden, waaronder die omtrent beloning, worden geactiveerd en (extra) gaan samenwerken. Welke muziek het beste helpt, verschilt per persoon. Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en van je stemming.  

    4. Natuur

De natuur heeft een positieve werking op ons welzijn, zo blijkt uit onderzoek. Het vermindert stress, bevordert het concentratievermogen, versterkt het immuunsysteem en het zorgt voor rust en ontspanning. Bovendien maak je vitamine D aan door buiten te zijn in het zonlicht. Wanneer je in de natuur bent, ervaar je minder depressieve gevoelens, pijn en angst. Daarnaast ervaar je meer positieve gevoelens. Mensen die minstens 2 uur per week doorbrengen in de natuur ervaren een betere gezondheid en welbevinden. De natuur heeft een helende werking. Niet alleen het bos, maar ook een park, je eigen tuin, planten of een poster van de natuur in huis. Zelfs het kijken naar een natuurfilm of het luisteren naar natuurgeluiden is al helpend. 

    5. Zelfzorg

Een goede zelfzorg wil zeggen: zorgen voor jezelf. Dit draagt bij aan een goede gezondheid en een gevoel van welzijn. Als je regelmatig goed voor jezelf zorgt, verminder je stress, vergroot je je welbevinden en veerkracht. Er zijn veel verschillende zelfzorgactiviteiten die bijdragen aan je fysieke, emotionele en mentale gezondheid zoals: voldoende slapen, regelmatig en voldoende gezond eten, ontspanning, voldoende bewegen, ondersteunende sociale relaties, grenzen stellen, plezier, persoonlijke verzorging enzovoort.

    6. Mindfulness

De positieve effecten van mindfulness, leven met aandacht, zijn talloos en wetenschappelijk bewezen. Het vermindert spanning, onrust, piekeren en stress. Het helpt om meer bewust te zijn van gedachten en gevoelens en het helpt om afstand te nemen en negatieve gedachten vanuit een ander perspectief te bekijken. Mindfulness verbetert het leervermogen en het geheugen. Het helpt mensen ook om sneller te herstellen na een ziekte. Het verhoogt het gevoel van geluk en tevredenheid. Mindfulness verhoogt de kwaliteit van leven. Mindfulness omvat onder andere bewust ademhalen, meditatie, yoga en de bodyscan. En ook honderd en één activiteiten die je met aandacht en bewust uitvoert, van het verplaatsen van je gewicht tot de afwas doen. 

    7. Water

Water drinken kan helpen om je te ontspannen en om beter na te denken. Te weinig water drinken leidt tot uitdroging en veroorzaakt wat stress en de aanmaak van stresshormonen. Als je uitgedroogd bent, maakt je lichaam minder goed serotonine aan, wat kan leiden tot een meer neerslachtig gevoel. Je hersenen en lichaam hebben voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren.

    8. Lichaamshouding

Wees je bewust van je lichaamshouding, want het beïnvloedt je emoties. Wanneer je niet goed in je vel zit, ben je al snel geneigd wat meer in elkaar gedoken te zitten, je hoofd wat meer naar beneden te doen en een somber gezicht te hebben. Je ademhaling is op die momenten ook vaak wat oppervlakkiger. Je voelt je veel beter wanneer je rechtop zit of staat, je kin naar voren doet, een diepere buikademhaling hebt en een lach op je gezicht tovert. Een rechte houding bevordert ook een diepere ademhaling, wat zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar je hersenen helpt om helder te denken en straalt zelfvertrouwen uit. Dit heeft een positief effect op je stemming, je motivatie en je energieniveau.

    9. Dankbaarheid

Dankbaarheid helpt ons te genieten van wat er is, wat we bereikt hebben en wie er in ons leven is. Uit onderzoek blijkt dat, door het beoefenen van dankbaarheid, je geluk met 25% kan toenemen. Ook is gebleken dat slechts drie bedankjes gedurende drie weken al genoeg zijn om jouw geluk en levenstevredenheid te verhogen. Dankbaarheid heeft een positieve invloed op het ervaren van geluk en tevredenheid. Dankbaarheid verbetert je stemming, verlaagt een hoge bloeddruk en stress, verbetert de emotionele verbinding met anderen, zorgt voor een diepere slaap en vergroot je zelfvertrouwen.

  10. Praten

Praten over hoe het met je gaat en hoe je je voelt, helpt je uiteindelijk beter te voelen. Emoties willen gehoord en gezien worden. Het niet uiten van emoties maakt dat deze sterker worden. Mensen die hun gevoelens onderdrukken zijn meer vatbaar voor lichamelijke klachten, angst en depressie. Het praten over gevoelens helpt niet alleen jezelf, Het helpt ook anderen om je te begrijpen en vaak heeft het een positief effect op de relatie met de ander. Je zelfvertrouwen vergroot doordat je zelf bepaalt om iemand in vertrouwen te nemen en wie je in vertrouwen neemt. Je neemt daarmee zelf de regie in handen. Bovendien, delen doet helen.

Kyra Daems